^^^ ^^^

Välkommen till övrig samlingar

 

Här presenteras en del andra, diverse-saker ur min samling.

 

Högertrafik

Söndagen den 3 september 1967 klockan 04:50 stannade Sverige, det var trafikstopp i tio minuter. Klockan 05:00 startade trafiken igen, på högersidan av gator och vägar i landet. Naturligtvis var det inte alla som gillade detta, och många historier om sådana som inte riktigt var med spreds, t.ex. ordväxlingen mellan två bilförare som mötts nos mot nos: "Vi har ju högertrafik nu"! bemöttes med "Ja, men det var ju i söndags!".

 
Folder, utdrag ur densamma (klicka för större bild) och Dekal

Några vykort från tiden

Serietidning Kalle Anka & C:o

 
N:r 5 - 20 april 1956 - 85 öre - 9 årg • N:r 6 - 18 maj 1956 - 85 öre - 9 årg • N:r 8 - 13 juli 1956 - 85 öre - 9 årg

Sedel Tjugo Kronor från Vansbro Kommunbank


20 Tjugo Kronor Vansbro Kommunbank

På framsidan: Ett ångtåg vid Vansbro järnvägsstation och en bild på Björn Skifs; på omsidan: Ett demonstrationståg (1/5) med en stor fana och signaturerna Hans-Erik Riklund (Viklund?) och Thure E. Berg. Texten "Specimen" och "ur Sven Walléns samling" har jag lagt dit, finns ej på sedeln.

"Sedeln" utgiven av Vansbro Kommun Bank "från tiden Björn Skifs var kung, och ung". Klicka på bilden för en större version.

Grej

Vad är detta? Den har tillhört min mormorsfar Arvid Nilsson, skogschef på Hellefors bruk i början på 1900-talet. Den är ledad och går att fälla ihop, i utfällt läge c:a 8,5 cm lång, delen med gravyren är en återfjädrande nypa. Tillverkad i plåt eller nysilver, tror jag. Jag har inte hittat några stämplar. Värde?

Vet du vad det är för sak, vad den användes till? Servettring? Vad är nypan till för? Hör av dig och berätta!

Klicka på bilderna för att se dem i större format

  
Nu har jag fått hjälp, i gruppen "Vad är det för pryl?" på Facebook visste man att det är en servettring. Vid dukningen ligger servetten i den utfällda ringen som sedan fälls ihop, servetten fästs i klämman och sedan hängs det hela i halslinningen, nästan som en haklapp. Jag fick även en länk till Kringla med en bild från Örebro läns museum: http://www.kringla.nu/kringla/objekt?text=Servettring&filter=thumbnailExists=j&antal=96&referens=S-OLM/object/OLM-26136&fbclid=IwAR1bOqe2f8jbzwdMNTBcNxaQSp5SAdgIO2tTZne-Gsad6f0FapQbWD-nbJA

Direktlänk till Örebro läns museum: https://digitaltmuseum.se/021026157796/servettring


 

Till salu

Du hittar mina till salu-böcker, -frimärken, -vykort och andra -saker på Bokbörsen och på Tradera - hör av dig om du är intresserad! Hör gärna av dig om du kan fylla någon eller några av mina luckor!

Länk till Bokbörsen Tradera