^^^ ^^^

Välkommen till övriga saker

 

Grej

Vad är detta? Den har tillhört min mormorsfar Arvid Nilsson, skogschef på Hellefors bruk i början på 1900-talet. Den är ledad och går att fälla ihop, i utfällt läge c:a 8,5 cm lång, delen med gravyren är en återfjädrande nypa. Tillverkad i plåt eller nysilver, tror jag. Jag har inte hittat några stämplar. Värde?

Vet du vad det är för sak, vad den användes till? Servettring? Vad är nypan till för? Hör av dig och berätta!

Klicka på bilderna för att se dem i större format

  
Nu har jag fått hjälp, i gruppen "Vad är det för pryl?" på Facebook visste man att det är en servettring. Vid dukningen ligger servetten i den utfällda ringen som sedan fälls ihop, servetten fästs i klämman och sedan hängs det hela i halslinningen, nästan som en haklapp. Jag fick även en länk till Kringla med en bild från Örebro läns museum: http://www.kringla.nu/kringla/objekt?text=Servettring&filter=thumbnailExists=j&antal=96&referens=S-OLM/object/OLM-26136&fbclid=IwAR1bOqe2f8jbzwdMNTBcNxaQSp5SAdgIO2tTZne-Gsad6f0FapQbWD-nbJA

Direktlänk till Örebro läns museum: https://digitaltmuseum.se/021026157796/servettring

Till salu

Du hittar mina till salu-böcker, -frimärken, -vykort och andra -saker på Bokbörsen och på Tradera - hör av dig om du är intresserad! Hör gärna av dig om du kan fylla någon eller några av mina luckor!

Länk till Bokbörsen Tradera